Videre til indhold | Videre til menunavigation

Skribent
Anders Ødegaard
Sted: São Paulo, Brasilien
Anders Ødegaard
Anders Ødegaard er Uddannelsesministeriets innovationsattaché i Brasilien. Han har siden oktober 2011 boet og arbejdet i São Paulo, som er Brasiliens kraftcenter, når det gælder forskning og erhvervsliv. Han er uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet og har under sit studie haft længerevarende ophold ved Universidade Federal do Rio de Janeiro og Biblioteca National i Lissabon.
 
03.04.2012

Til forsvar for videnskaben, teknologien og innovationen

For andet år i træk bliver det brasilianske ministerium for videnskab, teknologi og innovation skåret i sine budgetter. Brasilianske industriforeninger og videnskabelige selskaber danner fælles front mod nedskæringerne.

Brasiliansk videregående uddannelse, forskning og innovation har i det sidste årti været forkælet med store stigninger i de offentlige investeringer. Fra 2000 til 2010 er de årlige offentlige udgifter til F&U firdoblet til ca. 16 mia. reais (svarende til ca. 50 mia. kr.). Men selv ikke i et land med end 2 mio. km2 skov vokser træerne ind i himlen, og for andet år i træk har det brasilianske ministerium for videnskab, teknologi og innovation (MCTI), som led i større offentlige besparelsesrunder, måtte skære i sine budgetter.

I 2012 er besparelsen på hele 23% af et budget på 6,7 mia. reias, (svarende til ca. 21 mia. kr.), som allerede var vedtaget af den brasilianske kongres. Samtidig er ca. 25% af midlerne (ca. 3,2 mia. reais eller ca. 10 mia. kr.) i den nationale fond for videnskabelig og teknologisk udvikling (FNDCT) over de seneste 5 år blevet fastfrosset og overført til reserver, som ikke kommer hverken forskningen eller den teknologiske udvikling til gode.

De offentlige investeringer i F&U i Brasilien er fordelt på en lang række ministerier og institutioner på både føderalt og statsligt niveau – meget ofte med helt separate budgetter. Men MCTI, som blandt andet dækker det forskningsfinansierende organ CNPq og de mere end 120 nationale institutter for videnskab og teknologi, er den største spiller og stod i 2010 for ca. 37% af de samlede offentlige investeringer i F&U.

Manifest kræver handling

I kølvandet på de varslede besparelser er præsident Dilmas tidligere forsikringer om at fortsætte forgængeren Lulas politiske og økonomiske fokus på F&U blevet opfattet en anelse hule - og i sidste uge reagerede en række af landets største industriforeninger - bl.a. det nationale CNI og FIESP i São Paulo – sammen med flere centrale videnskabelige selskaber og organisationer for fremme af innovation ved at trykke et manifest i Brasiliens største dagblad Folha de São Paulo.

Manifest
Manifest mod besparelse på F og U-området.

"Til forsvar for videnskaben, teknologien og innovationen" lyder opråbet – og som det sig hør og bør i rigtige manifester, kræves der handling – nu!

Præsident Dilma skal genetablere det oprindelige budget for MCTI for 2012 og fastfrysningen af midler under FNDCT skal stoppes.

Den brasilianske regering – med den nyligt udnævnte videnskabsminister Antonio Raupp i spidsen – har undgået at svare direkte på kritikken, og har intet sted anvist, hvor besparelserne skal hentes. Med et elegant spin, kalder minister Raupp i stedet manifestet for en 'positiv provokation' og forsikrer de bekymrede 'manifestanter' om, at prestigeprojektet Ciência sem Fronteiras (Brasiliens store mobilitetsprogram for studerende og forskere, som tidligere er omtalt her på bloggen) og den nationale innovationsstyrelse FINEP ikke rammes af besparelser. Minister Raupp har i flere sammenhænge ligefrem understreget, at FINEP, som bl.a. investerer i innovationsprojekter med offentligt-privat samarbejde, i 2012 vil skrue op for volumen og udmønte ca. 6 mia. reais (svarende til 19 mia. kr.).

…. og ministeren kræver handling

Det er netop Brasilien manglende evne til at skabe innovation i kølvandet på de offentlige F&U-investeringer, som er det centrale emne i de seneste dages mediadebat om besparelserne. Ud af den samlede brasilianske investering i F&U på ca. 1,16% af BNP, udgør den private del kun omkring 0,55% - og hverken regeringens reguleringer eller lovgivningsmæssige tiltag - fx gennem Lei do Bem, som giver skattefordele for virksomheder med innovationsaktiviteter, har haft store synlige effekter.

Men ifølge minister Raupp ligger problemet hverken i lovgivningen eller i de aktuelle besparelser.

Tværtimod er det de private investeringer i F&U, som skal øges – og en lang række af de virksomheder, som gennem de store industriforeninger står bag manifestet, der skal tage et større ansvar og komme til lommerne - nu!


Del