Videre til indhold | Videre til menunavigation

Skribent
Lars Beer Nielsen
Sted: Silicon Valley, Californien USA
Lars Beer Nielsen
Lars Beer Nielsen var Uddannelsesministeriets udsendte forsknings- og teknologiattaché i Silicon Valley 2008-2012. Lars har tidligere arbejdet som forskningskonsulent i DI og som ministersekretær i Videnskabsministeriet. Han er cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og University of Washington i Seattle.
 
31.10.2011

Amerikansk uddannelse under pres: 1 billion US dollar i studiegæld

Amerikanerne skylder mere i studielån end på kreditkort. Præsident Obama har foreslået et "tilbagebetal som du tjener pengene princip". Udviklingen i USA gør, at man kan spørge: Har du råd til at tage en uddannelse?

Der er valgkamp i USA. Og den kæmpes særligt på økonomien. Politikerne har identificeret manglende jobs og massiv gæld som hovedudfordringen. De er bare ikke enige om, hvordan de skal løse problemet. Præsident Obama har netop foreslået en ordning, der skal gøre noget ved USA's gigantiske studiegæld.

Gæld svarer til 160.000 år målt i sekunder

I sidste måned kom Obama med sin jobplan, og fornyelig foreslog præsident Obama et "tilbagebetal som du tjener pengene princip" indført i et forsøg på at få bugt med den kæmpe studiegæld, som amerikanerne har skrabet sammen.

Obama på talerstolen
Obama lancerer sit nye program i Colorada. Foto: Susan Walsh/AP.

Ifølge the Federal Reserve Bank of New York skylder amerikanerne nu mere på deres studielån end på kreditkort, og inden året er omme, er gælden ifølge the Economist på 1 billion USD, hvilket i dagens kurs svarer til 5,500,000,000,000 DKK (i sekunder er det 160.000 år!).

I gns. skylder hver amerikaner ca. 20.000 DKK

Pr. amerikaner er gælden således ca. 20.000 DKK. For blot et år siden var tallet 10xmindre, men gælden er eksploderet det seneste år. Det hænger bl.a. sammen med, at mange af de private udlånere ikke er underlagt regler for renteniveau ligesom selv folk, der går fallit og får gældssanering fortsat hænger på deres studielån. The Economist fortæller også, at fænomenet ikke kan isoleres til USA. I Storbritannien forventes gælden at nå 70 milliarder pund i 2015.

Har du råd til at tage en uddannelse?

Mange danske analyser viser, at det kan betale sig at tage en uddannelse. Den seneste udvikling i USA gør dog, at man lidt provokerende kan stille spørgsmålet. Har du råd til at tage en uddannelse? På Stanford var en bacheloruddannelse gratis frem til 1930'erne. I dag koster den 1.2 mio. DKK. Og ikke mindst de offentlige universiteter har i takt med faldende offentlige bevillinger skruet på studenter-betalingsknappen.

Halvering af statsstøtte – opvejes af stigning i studenterbetaling

Som jeg har beskrevet i en tidligere blog, har fx UC Berkeley på fire år fået halveret tilskuddet fra staten Californien. I samme periode har universitetet ladet studenterbetalingen stige med 33 pct. Og der er ingen tegn på, at den udvikling stopper. Obamas innovationsstrategi fra foråret slår fast "To win the future, we must out-innovate, out-educate, and out-build the rest of the world". Det skal blive spændende at følge, om det lykkes.

Del