Videre til indhold | Videre til menunavigation

Skribent
Lars Beer Nielsen
Sted: Silicon Valley, Californien USA
Lars Beer Nielsen
Lars Beer Nielsen var Uddannelsesministeriets udsendte forsknings- og teknologiattaché i Silicon Valley 2008-2012. Lars har tidligere arbejdet som forskningskonsulent i DI og som ministersekretær i Videnskabsministeriet. Han er cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og University of Washington i Seattle.
 
24.01.2012

Fra en "Ja – men"-kultur til en "Ja – og"-kultur

Gemt under:

Gæsteblog fra Martin Vesterby, læge og innovatør fra Region Midt, der har besøgt området Bay Area og nu prædiker en "Ja – og"-tilgang til innovation og opstart af forskningsprojekter i sundhedssektoren.

Af gæsteblogger Martin Vesterby

Jeg er rigtig glad for, at jeg blev præsenteret for "Ja – men" og "Ja – og"-forskellen, inden jeg tog til USA. Det gør det vanskeligere for kritikere at skyde mig i skoene, at det er min forelskelse i miljøet omkring Bay Area i Californien, der gør, at jeg nu blandt andet prædiker denne tilgang, når man taler innovation og opstart af forskningsprojekter til sundhedssektoren.

Martin Vesterby og to Bio-X medarbejdere
Med et par Ja – og-personligheder. Fra venstre: Heideh Fattaey, Ph.D. Bio-X Executive Director of Operations and Programs; Martin Vesterby; Hanwei Li, Ph.D. Bio-X Corporate Forum Liaison.

Jeg har besøgt området, det vil sige Silicon Valley, San Francisco og Oakland med de to store universiteter Berkeley og Stanford, af flere omgange for at kigge på, hvordan de arbejder med at løfte forsknings- og innovationsprojekter fra universitetsmiljøerne til virksomheder. Selvom jeg havde vanskelige arbejdsforhold (der blev ved med at dukke nye muligheder op for personligt projektmageri og kollaboration), er der helt sikkert kommet noget ud af opholdet, som kan komme flere til gavn.

Jeg vil dele denne viden og disse oplevelser og eksempler med et større publikum, så flere kan få indsigt og udnytte det netværk, som er ved at blive opbygget. Det rigtige medie er ikke fundet, men når det er valgt, vil jeg poste links fra Innovation Center Denmark, TTO og Health Aarhus Universitet.

Der skal være tre forskellige overordnede emner:

  • En ny tilgang til ideer og mulige projekter. Hvordan skaber man en "Ja – og"-kultur?
  • Fail fast, Fail cheap, Fail forward. Vi taler om det, men har vi noget at fortælle? Og hvorfor at den danske kultur og grundlag for finansiering ikke støtter op om denne tankegang.
  • Interdisciplinær forskning og innovation. Derfor kan et Bio-X projekt fungere uden for Silicon Valley!
Gæsteblogger Martin Vesterby
På besøg hos Saul Griffith's Otherlab, hvor vi tester robot-proteser til brug for forsøg i Region Midt.

Jeg har præsenteret min forskning og projekter for en række inspirerende og innovative mennesker, der arbejder ved Stanford, Berkeley eller ansatte ved private virksomheder lokaliseret i området. Langt de fleste gange er jeg gået fra møderne opløftet og med ny indsigt. Jeg har oplevet, at folk har delt information, der gør mine ideer skarpere.  Jeg har mødt en oprigtig lyst til at høre om og lære af det, jeg laver. Jeg har mødt flere "Ja – og"-typer, end jeg har gennem 4 år i Danmark.

Jeg er ikke fanatisk. Jeg mener faktisk oprigtigt, at der skal være plads til "Ja – men"-typerne. De har værdi, og der er brug for den selektion af projekter, de er med til at foretage. Koncentrationen er bare for stor i Danmark, og hvis vi på nogen måde skal nå at udnytte det forspring, som nogle mener, vi har inden for eksempel telemedicin, skal vi tænke meget mere "Ja – og". Arbejde sammen nationalt og tænke globalt. Arbejde på tværs af faggrænser og i fællesskab løfte det glasloft, der ligger ind over rummet til innovation i den offentlige sektor og ved de danske universiteter. Det arbejde er lige nu vigtigere end at lave en telemedicinsk løsning, der skal redde sundhedssektoren. 

Del